maanantai 30. maaliskuuta 2015

Valmennustiimi 28.-29.3

Meillä alkoi tänä vuonna, tammikuussa, valmennustiimitoiminta, jonka vetää Salla Alarautalahti. Tiimi kokoontuu kerran kuukaudessa, lauantaisin pidetään puomitunti ja este/koulutunti sekä teoriaa ja sunnuntaisin on este/koulutunti ja teoriaa. Tiimiviikonloppuja on ollut nyt neljä. Me ollaan oltu Sallin kanssa kolmessa, toinen kerta jäi välistä kun käsi oli paketissa.

Lauantaina tiimi alkoi taas puomitunnilla. Tehtiin tehtävää jossa pitkältä sivulta tultiin oikeassa kierroksessa voltille, jonka puolessa välissä oli kolmet ravipuomit. Tehtiin yhteen suuntaan volttia niin kauan, että hevonen saatiin rennoksi, jonka jälkeen tehtiin vielä puolikas voltti, puomien yli, suoristus ja seuraaville ravipuomille, joissa oli tarkoitus tehdä volttia vasempaan kierrokseen ja taas niin kauan, että hevonen saatiin rennoksi ja taipumaan kunnolla.
 
Kuva ensimmäisen tunnin puomitehtävästä. Kuva taitaa olla havainnollistavampi kuin tekstini.
 

Sain Sallin kanssa hyviä vinkkejä siihen, kuinka pystyn istunnallani vaikuttamaan hevosen taipumiseen. Päästin sisäjalan (ja lonkan) pitkäksi alas ja painon sisälle ja aina kun itse ehdein/muistin/huomasin/onnistuin istumaan näin Sallilta tuli todella hyviä pätkiä. Voltilta siirtyminen toiselle onnistui myös yllättävän hyvin omasta mielestäni, varsinkin kun sain painon ja katseen mukaan hommaan. Vasempaan kierrokseen Salli karkasi puomien sisäreunaan ja vasenta pohjetta päin. Johdin ulko-ohjalla ulospäin ja samalla asetin sisälle. Pakko sanoa, että vatsalihaksissa tuntui, mutta Sallin ravi oli aivan mieletöntä. Tuntui kuin se 'odottaisi ja viivyttelisi' jokaista askelta. Hyvä Salli!
 

 

Teorian jälkeisellä tunnilla jatkoimme taivutuksia. Teimme sulkutaivutusta ja vastataivutusta. Mielestäni vastataivutus onnistui ihan hyvin, ainut että lykkäsin vasemman käteni paljon edemmäs kuin oikean käden. Kuvistakin tämän huomasi selvästi. Tähän pitää nyt kiinnittää huomiota ja saada kädet tasan, ja liikkumaan sivusuunnassa samalla tasolla. Tällä tunnilla ratsastin myös ensimmäisen kerran kannuksilla. En siksi että Salli kannukset tarvitsisi vaan siksi, että itse totun siihen, kun kisoissa pitää kuitenkin kannukset olla. En huomannut Sallissa minkäänlaista reaktiota kannuksiin (toisaalta ne oli kyllä pallopäiset).

Lopputunnista teimme pääty-ympyrällä 1/4 sulkutaivutusta ja avoimella sivulla suoristus ja laukannosto vastakkaiseen suuntaan ja laukkaa keskiympyrällä. Sallin laukasta ei tullut mitään. Se vain räpelsi ja jouduin vain potkimaan sitä eteenpäin, hädin tuskin sain edes kunnon pätkiä laukkaa. Salli oli jo todella väsynyt. Ensimmäinen tunti oli rankka, mentiin paljon puomeja ja tällä tunnilla teimme uutta asiaa ja taivuttelimme todella paljon. Enpä ole ennen joutunut Sallia noin paljon laukassa potkimaan eteenpäin. Valmentaja sanoikin, että se on ihan hyvä, sillä yleensä laukka on se "sallinaskellaji" ja itse koitan pysyä kyydissä, nyt olikin aivan toisinpäin.

Sunnuntaina oli siis vain yksi tunti. Harjoittelimme pohkeen väistöä ravissa ja laukassa(!). Tulimme ensin pituushalkaisijalle ja väistätimme oikealle ravissa. Aluksi Salli ei väistänyt ja otin raipan tehostamaan pohjetta. En ole pitkään aikaan joutunut käyttämään raippaa, päin vastoin vauhtia on yritetty saada pois. Aluksi Salli vähän kiihtyi raipan ansiosta, mutta ravi tasaantui kierroksen aikana, ennen seuraavaa väistätystä. Raippa oli hyvä lisä ja sain Sallin väistämään hyvin.

Vaihdoimme suunnan ja nostettiin pitkän sivun lopusta laukka, tehtiin iso puolikas voltti pituushalkaisijan oikealle puolelle asti ja väistätettiin laukassa oikealle. En ole ikinä tehnyt laukassa pohkeenväistöä. Ensimmäisellä kerralla Salli ei väistänyt tarpeeksi ja kun otin ohjista kiinni, niin se rikkoi raville. Seuraavalla kerralla samalla kun väistätin ajattelin tekeväni joka toisella askeleella laukan noston. Laukka säilyi ja muutaman kerran jälkeen saatiin ihan mallikkaat väistöt aikaiseksi.

Seuraavaksi väistätettiin ravissa pituushalkaisijalta vasemmalle. Keikkasin itse ihan täysin vasemmalle ja vedin Sallin kaulan linkkuun. Keskityin enemmän keskellä satulaa istumiseen ja väistöt parani huomattavasti. Otettiin laukassa samat väistöt kuin toisessakin kierroksessa ja alusta asti Salli väisti todella hyvin! Se meni, niin kuin se olisi aina tehnyt laukkapohkeenväistöä. Tulin vielä muutaman kerran laukassa uudelleen ja kun kaikki väistöt onnistui hyvin, lopetimme siihen. Salli oli taas niin hieno! Se näytti itsestä parhaan puolensa. Asia jota emme ole ikinä tehneet oli Sallille kuin lasten leikkiä! Vielä kun kuski osaisi, niin hevonen kyllä tekisi varmasti vaikka ja mitä. Olen kyllä todella tyytyväinen.
 

 

Seurasin Sallin tunnin jälkeen vielä toisten estekisaharjoitukset ja pakko kyllä sanoa, että jännitti muiden puolesta. Taidan ihan suosiolla pitäytyä sileällä ja jätän hypyt niille joiden hermot sen kestää. Estetunnin jälkeen oli vielä teoriaa ja meille esiteltiin meidän tiimitakki. Valitsimme tiimille nimen, joka bodeerataan selkään ja eteen tulee ratsastajan ja hevosen nimi. Janillekin lupasin hommata staff-takin. Pitäähän huoltojoukoillakin omat takit olla. ;)

Tiimeistä on ollut kyllä paljon hyötyä. Niin minä kuin Sallikin ollaan menty eteenpäin, Salli jopa huimasta, kun päästään usein ratsastamaan valvovan silmän alla. Tiimin teoriaosuuksista on saanut paljon uutta tietoa, niin kisaamiseen, ratsastamiseen kuin käytäntöönkin. On todella hienoa, että on tällainen mahdollisuus omalla kotitallilla ja innokkaita löytyy, jotta pystytään tiimeilemään hyvällä porukalla.

Kuvista kiitos kuvaajille Iida Hokkanen ja Julia Korpinen.

Ärsyttävää kun kuvat eivät mene tuon tekstin kanssa tasan. Kun kirjotan tekstiä kuvat on saman levyiset kuin teksti, ja kun julkaisen tekstin niin ne on ärsyttävästi leveämpiä kun teksti rivi.. Mistä mahtaa johtua, käyttäjästä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti