sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Kisakauden avaus Laitilassa

Tänään sunnuntaina oltiin ensimmäisissä koulukisoissa Sallin kanssa!
Aiemmin Salli on ollut kaksissa koulukisoissa, kummatkin viime kesänä ja raviluokat. Itse en Sallia ratsastanut silloin. Itse olen ollut koko elämäni aikana kaksissa koulukisoissa ja kaksissa estekisoissa, viimeisimmät taisivat olla kolme-neljä vuotta sitten.. Voisi siis sanoa, että ensimmäiset kisat, ja ensimmäiset yhteiset kisat joka tapauksessa.

Olen ihan hirveä jännittäjä. Sain itseni moneen kertaan lietsottuun "jännitystilaan" etenkin perjantaina, kun lähtölistat julkaistiin. Mentiin Sallin kanssa tänään kaksi luokkaa, raviohjelma 2012 sekä Helppo C harrasteluokan kouluohjelma 2009. HeC:ssä jännitin/pelkäsin aluksi ihan hirveästi miten meidän laukka osuudet sujuvat. Kuitenkin, kun vähän kauemmas lähdettiin kisoihin, niin ajattelin, että mennään nyt sitten kaksi rataa, jos C epäonnistuu, niin ensikisoissa menen sitten vain raviluokan.

Aamulla herätyskello soi 5.55 ja tallilla oli määrä olla ennen seitsemää. Kaikki hevoset oli vielä sisällä, sovittiinkin niin, että hevoset menisivät ulos vasta kun ollaan lähdetty, ettei Salli hermostu kun muut pääsevät ulos ja itse jää käytävälle. Olinkin jo unohtanut, kuinka ihanaa on mennä aamulla ensimmäisenä tallille, kun kaikki hepot vasta heräilevät ja näkee ensimmäisenä sen oman silmäteränsä. Laitoin Sallin kuntoon (harjaus, loimitus, suojat ja korvapallerot estämään suurimmat äänet kopissa). Lastauksessa Salli taas vain käveli koppiin, vanha tekijä jo! ;)


Ajettiin Harjavallan kautta pikkuteitä noin 30km ja Harjavallasta eteenpäin Euraan jne pikatietä. Ensimmäiset 30km meni hyvin, sen jälkeen Salli vähän hermostui kopissa. Heti kun kiihdytettiin pikatiellä alkoi koppi hieman heilumaan, ei kuitenkaan pahasti, Jani tiputti vähän vauhtia ja välillä Salli oli rauhallisempi. Ennen Euraa, noin puolessa välissä matkaa heilunta tuntui kuitenkin kiihtyneen ja ajateltiin, että pitääkö kääntyä takaisin kotiin. Kävin kuitenkin kopissa kurkkaamassa onko kaikki hyvin, takapuomi paikoillaan ja niin edelleen, Sallilla kaikki hyvin ja päätettiin jatkaa matkaa. Välillä matkalla tuli todella hyviä pätkiä, päästiin pitkään ajamaan sujuvasti, välillä taas auto hieman heilui. Onneksi oli aikainen aamu eikä liikennettä niin saatiin rauhassa himmailla vauhtia tarvittaessa. Perille kuitenkin päästiin.

Oltiin todella ajoissa kisapaikalla. Verryttely alkoi 9.45 ja oltiin paikan päällä jo 8.45. Varattiin hyvin aikaa, kun ei koskaan tiedä mitä käy, ja ennemmin on ajoissa kun myöhässä. Odottelu ei tietenkään ole meidän juttu ja aluksi Salli oli vähän levoton. Käveltiin parkkiksella ympyrää, mutta kun aloin harjaamaan ja varustamaan Sallia se rauhoittui ihan silmissä. Salli on luonteeltaan vähän sellainen että aina pitää olla jotain tekemistä. Käytävälläkin seisoo niin kauan kuin on syy seistä siinä (harjataan tms.), mutta jos menen tallihuoneeseen ja jätän Sallin seisomaan niin alkaa kuoputus tai hännän hinkkaaminen. Toisaalta ihan ymmärrettävää, en itsekään osaa olla vain paikoillaan. ;)Ratsastaessa Salli oli taas todella rento. Verryttelyssä se oli hyvin kuulolla. Ensimmäisessa luokassa starttasin kolmantena. Ensimmäinen luokka jännitti itseäni jonkin verran, mutta vähemmän kuin olin aluksi ajatellut. Ehkä olin jännittänyt jo valmiiksi kotona ilmoittautumishetkestä - lähtöhetkeen, niin ei tarvinnut sitten kisoissa jännätä. Oma jännitykseni hieman vaikutti Sallin rentouteen, mutta olen ihan tyytyväinen suoritukseen. Salli oli hieman vahva edestä, mahtoiko johtua väsymyksestä (ratsastin sen kolmena päivänä ennen kisoja, kun alkuviikon työvuorot haittasivat harrastuksia) vai jännityksestä. Sijoituksemme oli 3/4, samoilla pisteillä kuin kakkonen, mutta alapisteet sitten ratkaisi. Hyvä Salli, kaikki palkittiin, me saatiin ensimmäinen ruusuke, ensimmäisistä kisoista! Pisteet oli mielestäni laskettu väärin, sillä alapisteitä ei oltu kerrottu kahdella vaikka arvostelussa oli x2, eli pisteitä tällä tuomarin laskutavalla saatiin 88,5, mutta kun laskin alapisteet kertaa kaksi prosentit oli 63,1.Toinen luokka ei jännittänyt enää yhtään niin paljoa. Oikeastaan samat arvostelut kuin raviluokassa, lävistäjä pitäisi mennä suoremmin, Sallin pää tasaisemmaksi ja kevyemmäksi edestä ja oma istunta enemmän hevosen ympärille. Mielestäni ihan asialliset kommentit, jotka tiedostinkin ja joille nyt pitää tehdä jotain. Helppo C:stä pisteitä tuli 103/160, 64,4%. Sijoitus oli 7/18. Kuudenneksi-kahdeksanneksi sijoittuneilla kaikilla samat pisteet, viides vielä sijoittui, ja pisteitä oli puoli enemmän kuin meillä ensimmäisillä ei sijoittuneilla!

Voisi siis sanoa että ihan hyvin, itseasiassa todella hyvin meni ensimmäiset kisat! En asettanut itselleni mitään tavoitteita kisoihin, oikeastaan koko kauden tavoite on vain kerätä kokemusta ja rutiinia niin minulle kuin Sallillekin. Tämän kauden tavoitteeksi asetin myös, että pystyisin loppukaudesta kisaamaan muutaman Helpon C:n radan, mutta taidan jättää raviluokat vähän vähemmälle ja työstää Sallin kanssa laukkaa enemmän ja kisata jo C:tä, ainakin tällaista kannustusta olen valmentajilta saanut. :)Kotimatka sujui ongelmitta, ei mäntettä eikä pauketta kopista. Mietittiin paljon mistä Sallin menomatkan levottomuus johtui. Voiko se olla esimerkiksi, että kun mennään ensin pikkutietä niin sitten pikatielle siirtyminen hermostuttaa (näin on käynyt kerran ennemmin ja sitten taas jos heti ollaan lähdetty pikatielle ei ole ollut mitään ongelmaa, näin oli myös kotiin tullessa) tai voiko se tulla kun Salli yrittää syödä heinää. Karkaako heinäverkko sen verran, ettei Salli yllä siihen ja yrittää päällään huitoa sitä ja sitten myös repii voimakkaasti heinää verkosta, kylläähän sellainen päänheilautus kopissa tuntuisi autoon aika voimakkaasti, tätä tukee myös se, että kotimatkalla heinäverkko oli sen verran tyhjempi, että makasi ns. satulakaapin päällä. Toisaalta kisapaikalta lähtiessä Salli on jo väsynyt ja ehkä jopa tietää, että ollaan menossa kotiin päin ja on siksi rauhallisempi. Toisaalta jos koppi olisi Sallista pelottava, mänttäisi se koko ajan eikä kävelisi sinne vapaa ehtoisesti. Voi kun pääsisi tuon eläimen pään sisään ja tietäisi mistä on kyse. Ensi kertaa varten ollaan ajateltu, että viritetään heinäverkko myös toisesta pisteestä kiinni, jottei se pääsisi heilumaan niin pahasti ja näin rajataan mahdollisia muuttujia pois. Onko kellään vastaavia kokemuksia? Yksi vaihtoehto tietysti on, että Salli vain yksinkertaisesti on Tamma, isolla teellä. ;)

Pakko vielä kehua kilpailun järjestäjiä. Kisoissa oli todella rento tunnelma. Itse koin meidät todella tervetulleiksi kisoihin, en kokenut yhtään ns. nenänvarttapitkintuijottelua tai muutakaan vastaavaa. Iso parkkipaikka, kylläkin pellolla, josta tietyissä sääoloissa voisi olla vaikea lähteä - tänään ei ongelmaa. Kenttä oli hyvässä kunnossa ja parkkipaikan viereen oli merkitty ja langattu pellolle alue, jossa sai hevosten kanssa kävellä ennen veryttelyyn menoa. Siinä sai myös radan jälkeen Sallin hyvin kävelytettyä ja hengityksen tasaantumaan, eikä tarvinnut koppien joukossa kävellä, hienoa! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti