perjantai 7. lokakuuta 2016

Katsaus kauden 2016 tavoitteisiin.

Tämä kausi ei sujunut ihan niin kuin suunnittelin. Sallin vinoutuminen/jumiutuminen kesällä juuri parhaaseen kilpailuaikaan ja toisen hevosen ostaminen ei kuulunut suunnitelmiin. Sanomattakin on selvää, että kahden hevosen kanssa ei pysty molemmilla niin paljon kisailemaan, ainakaan vielä kun kuskaaminen ei yhdessä onnistu. (Salli ei seiso kopissa ja Ami ei mene koppiin, hyvä combo. ;))

Näin kauden (joka ei toteutunut) lopussa, mutta kuitenkin hetkeä ennen vuoden vaihdetta on hyvä palata tavoitteisiin, jotka itselleni asetin alkuvuodesta. Postaukseen pääset tästä. Katseet on jo käännetty seuraavaan kauteen ja tältä kaudelta ainakin suurimmaksi osaksi kilpaileminen on lopetettu. (tavoitteet on muuten asetettu Sallin kanssa, mutta osa on heijastettavissa myös Amiin.)

Oma istunta:
Ehdottomasti yksi tärkeimmistä tavoitteista. Ensinnäkin selkä suoraan ja ryhti kuntoon. Lisäksi oikea olkapääni puutuu ratsastaessa (?) kausittain enemmän ja toisinaan taas vähemmän tai ei ollenkaan. Ratsastan liian vahvasti oikealla kädellä, vasemmassa kierroksessa ulko-ohja on tuntumalla ja oikeassa kierroksessa sisäohja. Siitä oikeasta ohjasta on vain tajuttoman vaikea päästää irti. Vasempaan kierrokseen pitää saada oma kroppa menosuuntaan hartiasta lähtien.

Tämä on osoittautunut pidemmäksi tavoitteeksi kuin vain vuoden mittaiseksi. Istunta ei ikinä tule olemaan täysin valmis. Lukiessani yli puolen vuoden takaista tekstiä tunnistan samat virheet asennossani edelleen, mutta myös tiedän että olen niille jo jotain saanut tehtyä. Mielestäni olen saanut ryhtiäni vähän kasattua, mutta katse on vielä suurimman osan ajasta hiekassa hevosen edessä, eikä eteenpäin. Oikea käteni on alkanut taas puutumaan uudelleen, veikkaan sen johtuvan kahden hevosen päivittäisestä liikutuksesta, sillä se oli jo ajoittain parempi. Oikealla roikun edelleen, mutta keskityn paljon enemmän nyt ulkoavuilla kääntämiseen ja yritän löysätä oikeasta ohjasta, etenkin oikeassa kierroksessa. Tässä hyvä treeni on itselleni käynti-ravi siirtymiset jolloin teen siirtymisen vain ja ainoastaan vasemmalla ulko-ohjalla.

Laukannostot:
Laukan nostot jo onnistuu paremmin kuin ennen, oikeassa kierroksessa pukin kautta, mutta niihin napakkuutta lisää ja ajoitus paremmin kohdalleen etenkin vasemmassa kierroksessa. Vasen nosto on myös huomattavasti helpompi avoimelta sivulta, joten seinän vierestäkin pitää saada onnistumaan. Myöhemmin lisäksi tulee nostot myös suoralta uralta ja käynnistä. (ajoittain onnistuu..)

Laukannostot ovat Sallin kanssa terävöityneet hirveästi. Ne alkaa olemaan oikeasti nostoja. Noston jälkeen laukan saa jopa välillä jo heti kondikseen. Vasemmalle onnistuu myös seinän vierestä. Käyntinostot onnistuu ympyrällä. Suoralla uralla nostoja en ole edes kummemmin yrittänyt, se voisi olla vaikka ensiviikon aiheena. Amin kanssa oikealle tulee todella kivoja nostoja, nyt alkanut tulemaan jo läpi selän eikä Ami aina heitä päätään ylös. Vasemmalle en kommentoi....

Siirtymiset:
Oma ryhti suorana, enkä saa kaatua eteen. Noston jälkeen laukka heti kondikseen ja raviin siirtymisen jälkeen ravi heti kuntoon, energiseksi muttei kiireiseksi.

Mielestäni tässä oma istuntani on parantunut jonkin verran. Käynti-ravi siirtymisiä ollaan tosiaan tehty aika paljon ja niissä kun muistan istua taakse niin Salli siirtyy todella pehmeästi. Laukassa on työtä. Noston jälkeen laukka on nopeammin hyvää, mutta raviin siirtymiset edelleen kiireisiä ja epätasapainossa, ja Salli painaa ohjalle. Näitäkin ollaan  nyt aikalailla työstetty.

Käynti
Sujuvaksi, ei kiireiseksi eikä pitkäksi. Salli astuu kunnolla takasillaan yli vapailla ohjilla kävellessä. Sama halutaan ohjat kädessä. Tavoite on kerran viikossa tehdä enemmän käynti painotteista työskentelyä.

Käynnissä on oikeasti tapahtunut suuri muutos! Välillä Salli on käynnissä jännittynyt mutta muuten käyntityöskentely on helpottunut paljon! Nykyään aloitan usein käynnillä ja jumppaan siinä, siirtymiä ja taivutuksia. Yksi syy käynnin paranemiseen on ettei alku kesästä muuta päästy edes tekemään. Kerran viikossa tavoite ei ole onnistunut ihan säännöllisesti mutta olen yhdistänyt tosiaan treeneihin paljon käyntityötä.

Rentous ja kontrolli myös radalla.

Kisakauden tavoitteet on helppo C ja ehkä hieman kokeilla Helppoa B:tä sekä tutustua aluekisoihin. Edelleen jatkamme kuljetusten sekä kisapaikoilla käyttäytymisen/totuttamisen opettelua. :)

Kisaaminen tosiaan jäi vähemmälle. Yksi helppo b startattiin onnistuneesti. Saatiin yli 60%. Molemmat vain vähän väsähdettiin kun oli jo yksi rata alla. Kisapaikoilla Salli osaa käyttäytyä siinä ei sanomista. Kopissa välillä Salli mänttää edelleen mutta sekin on vähentynyt. Ollaan tehty nyt niin että kun päästään kotiin, niin Salli jää koppiin odottamaan, että vien esimerkiksi satulan ja suitset paikoilleen, ennen kuin otan Sallin pois kopista. On malttanut tämän ajan seistä hermostumatta ja aikaa pidennetään koko ajan ja kun se onnistuu kotipihassa lisätään sitä myös kisapaikoilla. Kauheasti ei tosiaan ole tullut kuljetettua mutta se mitä on niin hyvin on mennyt. :)

Tavoitteet osoittautuu näköjään pidemmiksi kuin vuoden projekteiksi, eikä koskaan tule valmista. Kuitenkin kun miettii vuoden takaiseen niin paljon on mennyt eteenpäinkin. Vuoden vaihteen jälkeen teen seuraavat tavoitteet molempien hevosten osalta ja katson mitä näistä jatkan (kaikkea siis edelleen työstetään tietysti, mutta mihin kiinnitän enemmän huomiota ja seuraan.) Ensi vuonna taidan laittaa myös selostuksen sen hetkisestä tilanteesta mukaan niin helpottaa omaa vertailua. Myös jäsennän tavoitteet mitkä liittyvät omaan ratsastukseen mitkä Salliin ja mitkä Amiin. Todella silmiä avaavaa pohtia näitä omia tavoitteita niin näkee missä tällä hetkellä mennään, suosittelen!


Ylempi kuva on keväältä 2015, ja alempi syksyltä 2016.
Jos ei muuta niin ainakin vaatteet on vaihtunut ;)


Sain (osasin) muuten vihdoin ja viimein tuon "lukijalinkin" blogiini! ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti