torstai 19. maaliskuuta 2015

Kehittymistä ja onnistumisia

Sallilla on ollut aina ratsastaessa oikea kierros selkeästi vaikeampi kuin vasen. Vasemmalle Salli taipuu rehellisemmin, myös niskasta. Laukan nostot on myös vasemmalle paljon helpompia ja laukka pyörii vasemmalle paremmin. Myös itselleni oikea kierros on selkeästi vaikeampi. Välillä tuntuu, kun käsketään taivuttaa oikealle enemmän, taivun itse selässä vain banaanin malliseksi ja hevonen pysyy suorana. Eikö riittäisi, että toinen edes taipuu? Nyt kuitenkin tuntuu, että tämä on kääntynyt. Salli on alkanut aivan pienen ajan sisällä taipumaan paljon paremmin myös oikealle- jopa paremmin kuin vasemmalle! Osa kiitos tästä kuuluu niille, jotka ratsastivat Sallia sillä aikaa, kun itselläni oli käsi kipsissä pikkurillin murtuman takia.

Edellisellä ratsastustunnilla sain myös hyvän vinkin ns. epäsuoraan ohjasotteeseen. Oikealle taivuttaessa aluksi vien oikean käden harjan väärälle puolelle, jolloin Salli taipuu kuin itsestään. Tätä ei tietenkään saa tehdä kisoissa, ja yleensä riittää kun kerron Sallille aluksi muutaman kerran näin mitä tahdon. Vasen laukka on myös muuttunut nyt hieman huonommaksi. Salli kaatuu hirveästi sisälle ja vasenta pohjetta päin, epätasapainoa se korvaa aivan hervottomalla vauhdilla, kun taas oikealle joutuu enemmän ylläpitämään laukkaa.

Laukan nostot olen aina tehnyt Sallilla kaarteissa, ympyrällä tai volttia apuna käyttäen. Tunneilla yleensä meidän tehtäviä on sovellettu niin, että teen ylimääräisen voltin, jonka aikana nostan laukan. Sen lisäksi, että oikealle taipuminen on parantunut, myös laukannostot ovat parantuneet huimasti. Voisin jopa sanoa, että nyt viimeisen kuukauden aikana olen tehnyt Sallilla ihan rehellisiä laukannostoja, eikä laukkaan ole tarvinnut "ajaa".

Eilisellä (18.3) ratsastustunnilla sain taas uuden syyn olla todella tyytyväinen Salliin! Teimme elämämme ensimmäiset laukannostot suoralta uralta! Pitkän sivun vieressä oli ensin kahdet ravipuomit jonka jälkeen jälkimmäiset puomit muutettiin puomikasaksi. Pitkälle sivulle tultiin ravissa ja ravipuomien jälkeen istuttiin alas ja nostettiin laukka ja laukattiin puomikasan yli ja päätyyn. Päätimme valmentajan kanssa, että yritän jos laukka nousisi suoraan puomien jälkeen, nyt kun laukannostot ovat muutenkin parantuneet. Hätäsuunnitelmaksi sain, että jos laukka ei nouse, käännän voltille ja nostan voltin viimeiseltä neljännekseltä laukan. Halusin onnistua tehtävässä ilman volttia, ja onnistuimmekin! Olin todella yllättynyt, mutta samalla aivan tajuttoman onnellinen, että onnistuimme tehtävässä, eikä se ollut edes sattumaa, sillä teimme sen kahteen kertaan. ;)

Teimme tunnilla muutenkin paljon laukansäätely tehtäviä, ns. kuivaharjoittelua esteille. Tultiin päädystä diagonaalille jossa oli puomi ja jo puomin päällä oli tarkoitus kääntää voltille (oikealta tullessa vasemmalle ja toisin päin, jotta suunta vaihtui). Jälkimmäisellä kerralla Salli teki jopa laukan vaihdon, mielenkiintoisen pompun kautta, mutta kuitenkin. Siitä se lähtee. Laukkaharjoittelut olivat mielestäni todella kivat ja hyödylliset. Minun pitäisi tätä samaa laukan ratsastamista tehdä myös esteillä, eikä vain hosua, jotta Sallikin saisi paremmin selkänsä hyppyihin mukaan. En ole siis hypännyt Sallilla kuin muutaman kerran, ja sitä ennen joskus kaksi tai kolme vuotta sitten viimeksi, joten sileällä ratsastus on itselleni tutumpaa puuhaa.

Olen yrittänyt katsoa koulukisoja, raviluokkaa, meille kauden avaukseksi. Pääsiäisenä olisi seuraavat, mutta Laitilassa, aika kaukana siis. Samaan aikaan olisi myös Porissa kisat, mutta ei raviluokkaa vaan Helppo C. Helppo C olisi muuten hyvä luokka meille, mutta laukka osuudet jännittävät, ja etenkin nostot. Olen kuitenkin miettinyt, pienen kannustuksen myötä, että jos kuitenkin aloittaisin helppo C:stä. Jos kisat meneekin ihan plörinäksi, voin mennä seuraavaksi helpompaan luokkaan, hakemaan itseluottamusta takaisin. Eihän yrittämällä mitään menetä?

Ajattelin eilen tallille mentäessä, että jos ryhdistyisin ottamaan vähän enemmän kuvia, blogia varten ja muutenkin. No ryhdistäydyin ja otin YHDEN kuvan, parempi sekin kun ei yhtään. Olin juuri saanut Sallin harjattua, siihen meni aikaa sillä karvaa lähtee ihan pirusti. Puunasin hännänkin, mitä en yleensä tee. Salli näytti kiitokseksi kuinka paljon arvosti panostustani, ja hinkutti häntänsä aivan lyttyyn, lähes yhdeksi tolloksi! Sallista on parasta hinkata häntää "riimunaulakoihin", eihän muuten saa jouhia kunnolla katkeilemaan. :D


Sallin mielipide hienona olemisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti