perjantai 10. heinäkuuta 2015

Uusi valmentaja ja viimepäivien treenauksesta

Me ollaan nyt Sallin kanssa oltu muutama kerta Pauliina Palinin valkussa. Kävin alkukeväästä yhdessä hänen valmennuksessaan Zilpalla, mutta nyt kun Pauliina tulee kotiin valmentamaan niin "aloittettiin uudelleen". Tiimivalmentajamme käy usein viikonloppuisin, lauantaisin, jolloin olen itse lähes aina töissä enkä valkkuihin pääse, niin Pauliinan kassa saan sovittua valmennukset omien aikataulujen mukaan ja siis useammin sopimaan omiin aikatauluihin. Valmennukset ovat olleet todella hyviä! Olen ollut valmennuksissa yksin, jolloin saan paljon enemmän neuvoja kuin 4-5 ratsukon tunnilla.

Ensimmäinen valmennus oli perjantaina 3.7 ja toinen heti maanantaina 6.7.

Ensimmäisen tunnin alkuraveissa Salli oli vahva edestä. Jäätiin pääty-ympyrälle ravissa. Aloitettiin tekemään ympyrän pienentämistä ja suurentamista ja aina välillä käyntiin siirtymiä, jotta Salli kevenisi edestä. Ravissa kiinnitettiin huomiota tahtiin, jotta se pysyy tarmokkaana koko ajan, sekä siirtymisiin. Käyntiin siirtyessä Sallin pää ei saa tipahtaa alas, ja minun pitää ratsastaa myös siirtymiset ja pysyä ryhdikkäänä eikä tipahtaa kaulalle. Heti siirtymisen jälkeen käynnin piti olla napakkaa ja heti uudelleen raviin siirtyessä ravin heti tahdissa. Tämä tehtävä osoittautui Sallille todella hyväksi! Sain hyvän neuvon esimerkiksi, että jos Salli puskee/kaatuu sisälle, nostan sisäohjaa sisälle päin ja samalla napautan sisäpohkeella kainaloon. Laukassa keskityttiin laukannostoihin, puolipidätteet ennen nostoa ja laukan laatuun, sekä siinäkin siirtymisiin, että raviin siirtyessä emme saa kumpikaan notkahtaa eteen, Salli päällään ja minä ylävartalollani ja laukan jälkeen ravi heti tahtiin.

Seuraava tunti oli heti muutaman päivän päästä. Ehdein välissä ratsastamaan vain Sallin sunnuntai iltana, sillä olin koko viikonlopun töissä. Sunnuntaina teimme edellisen valkun siirtymiä ja ympyrätyöskentelyä sekä laukkasin vähän molempiin suuntiin. Maanantaina aloitimme taas ympyrätyöskentelyllä, jotta Salli saadaan heti rennoksi edestä ja keskityimme lopputunnista laukannostoihin, jotka ovat meille oikeasti vielä todella hankalia. Aloitimme laukannostojen treenaamisen oikeassa kierroksessa, joka on Sallille vaikeampi suunta. Teimme voltin tai kaksi, tilanteesta riippuen, jonka jälkeen heti uralla laukannoston. Muutaman kerran oikeaan kierrokseen laukka oikeasti nousi! Nostojen jälkeen, jonkin verran sai heti käskeä Sallia kunnolla eteenpäin ja laukka oli aika kiireistä aluksi. Muutaman hyvän noston jälkeen vaihdoimme suuntaa. Salli oli taas hieman väsynyt ja vasempaan kierrokseen nostot olivat vähän löysiä. Vasemmalle Salli nostaa helpommin laukan eikä ota ennen sitä muutamaa kiireistä raviaskelta, kuten oikeassa kierroksessa ja laukka pyörii paremmin, mutta oikeaan kierrokseen nostot onnistuivat mielestäni paljon paremmin. Oikealle saatiin muutama laukannostolta tuntuva nosto kun vasemmalle ne olivat vähän pliisuja.

Kotiläksyksi nostojanostojanostoja.

Harjoittelimme jonkin verran myös käyntiä. Kun käveltiin välikäyntejä, Pauliina kehui Sallin käyntiä vaikkakin kulki pitkänä. Salli astui reilusti takasillaan eteen, ja samaa pyrittin saamaan myös ohjat kädessä kävellessämme. Niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, käyntiä on yllättävän vaikea ratsastaa, kun sitä tulee niin vähän mentyä.

Pauliinan valmennuksista on saanut niin paljon irti ja tuntuu että näiden kahden tunnin aikana ollaan kehitytty ratsukkona ihan superisti. Näillä kahdella tunnilla olen saanut paljon vinkkejä istuntaani. Kierrän (hieman) lantiotani ja minun pitää ajatella siirtäväni sisälonkkaa enemmän taakse ja ulkolonkkaa eteenpäin. Vasemmassa kierroksessa selkäni on myös hieman rytyssä. Pitää ajatella enemmän sisäkylkeä suoraksi ja istuntaa keskelle satulaa.

Tiistaina jatkettiin samaa laukannosto treeniä kuin maanantain valmennuksessa. Keskiviikkona Sallilla oli vapaapäivä ja torstaina ja perjantaina taas aikalailla samapainotteista treeniä. Nostoja on ainakin tullut tehtyä!

Torstaina Salli puski aika paljon vasenta pohjetta päin. Vasemmassa kierroksessa kaatui päin sisäpohjetta ja oikeassa kierroksessa karkasi/pullistui voltilla liikaa ulos. Nostoihin ei oikein myöskään saatu mitään onnistumisia.

Perjantaina taas kun menin, Salli oli alusta asti aivan loistava! Lämmittelin ensin ravissa molempiin suuntiin. Vaihtelin suuntaa paljon kokorataleikkaalla taivuttamalla Sallia jo kohti seuraavaa kierrosta. Vasen pohje tuntui taas vähän heikommalta, mutta käytin sitä vasemmassa kierroksessa voltilla hieman taakse päin, jolloin Salli reagoi siihen paremmin. Laukannostoja treenasin harjoitusravissa. Aluksi kun istuin alas, Salli oli sitä mieltä, että ei niin voi ravata ja tein ympyrän sisälle paljon voltteja. Välillä keventäen, välillä alhaalla istuen, jotta sain sen rennoksi myös harjoitusravissa. Aluksi nostin laukat tekemällä voltit ennen nostoa ja laukkasin ympyrän tai pari. Raviin ja heti ravissa voltille ja uusi nosto. Pikkuhiljaa sain jätettyä laukkaa ennen ja jälkeen olevat voltit pois ja sain nostettua heti 1/4 ympyrän jälkeen uuden laukan! Ennen Sallilla on kestänyt puoliympyrää että ravi on kunnossa ja toinen, että voi edes suunnitella laukkaa, mutta nyt sain nostot aika taajaan tehtyä. Lyhensin myös laukkapätkiä, niin että yhden ympyrän aikana nostin laukan, otin raviin ja nostin uudelleen laukan.
Välikäyntien jälkeen sama oikeaan kierrokseen. Vähän kauemmin ensin ravasin ja keventelin voltteja ennen kuin istuin alas enemmän jouduin "totuttelemaan" Sallia harjoitusraviin. Oikeassa kierroksessa laukkasin pidempiä pätkiä, sillä laukka ei pyöri siihen niin hyvin ja tein laukannostojen väliin aina yhden ravivoltin, jotta sain Sallin taas rennoksi.
Kaikin puolin hyvää laukkaharjoitusta. Paljon siirtymisiä ja hyviä, ainakin parempia nostoja kuin ennen. Loppuraveissa tein kahdeksikkoa, Salli taipui todella hyvin ja pysyi tasaisena aina kun suunta vaihtui. Satulakaan ei valahtanut vasemmalle vaan pysyi keskellä!

Pitkästä aikaa taas onnistumisia. Se on kumma kun välillä onnistuu uudetkin asiat ja huomaa kuinka jokin asia, kuten oma istunta ja laukan jälkeinen ravi on parantunut huomattavasti ja toisessa hetkessä hevonen on melkein myynnissä epätoivon keskellä. Kuuluu lajiin ja se tekee tästä juuri näin mahtavaa!

Huomenna pitkästä aikaa maastoon ja mäkitreeniä tiedossa. :)


Yksi kuva ettei ole ihan mustavalkoista. Heinäkuussa pipo päässä, kun parin päivän helteet loppuivat. Ja Salli ajatteli, että puhelimen on pakko olla syötävää kun se kerran taskusta tuli. :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti